Piraattipuolue Internet puolue?

Yle uutisoi tänään Piraattipuolueen Oulun piiriyhdistyksen perustamisesta, hieno juttu. Minun pitää kyllä kuitenkin hieman ihmetellä – mitä tarkoitetaan erikseen mainitsemalla Piraattipuolueen olevan ”lähinnä Internetissä toimiva puolue”? Kuulostaa lähinnä tahalliselta halventamisyritykseltä.

Onhan se aivan totta, että Piraattipuolue käyttää nettiä työkalunaan tehokkaasti, hallitusten kokoukset järjestetään etäkokouksina ja puolueen kokousia saa seurata etänä ja jopa osallistua epävirallisesti. Puolueen aktiivit, hallituslaiset ja muutoin kiinnostuneet, eli siis sadat ihmiset, ovat lähes päivittäisessä keskusteluyhteydessä netin ja puhelimen välityksellä. Blogikirjoituksia, kampanjoita, vaaliohjelmia, jopa puolueen sääntöjä on työstetty yhdessä erilaisissa sähköisissä palveluissa. Jos suuret puolueet kykenisivät edes murto-osaan tästä joustavuudesta ja maantieteellisten rajojen rikkomisesta, niidenkin toiminta voisi olla paljon dynaamisempaa.

Internet ei kuitenkaan ole Piraattipuolueelle minkäänlainen toinen todellisuus tai eri maailma, vaan nimenomaan työkalu jota osataan hyödyntää ja jatkuvasti opetellaan hyödyntämään tehokkaammin, täälläpäin sitä kutsutaan kehitykseksi. Lähes kaikki puolueen piiriyhdistykset ja nuorisojärjestö kuitenkin järjestävät tapaamisia verkon ulkopuolellakin jatkuvasti, toiset pidempien välimatkojen vuoksi muutaman viikon välein sekä osallistuvat erilaisiin tapahtumiin. Tämän lisäksi puolueen edustajat käyvät useasti keskusteluohjelmissa, eduskunnan ja ministeriöiden järjestämissä informatiivisissa tilaisuuksissa, pitämässä luentoja ja luomassa sosiaalisia kontakteja. Ovatpa aktiivit jopa käyneet tapaamassa eri tekijänoikeusjärjestöjenkin edustajia. Vai että lähinnä Internetissä 😀

Kun kirjoitan aktiivit, tarkoitan usein vähintään osaa puoluehallituksesta plus muut aktiivisesti mukana olijat. Se yksi tärkeistä lisäarvoista minkä tehokas sähköisten työkalujen hyödyntäminen on tuonut tullessaan, on yhdenvertaisuus. Toki puoluehallituksella on vastuuta jota aktiiveilla ei ole. Puoluehallituksella on myös selkeää tehtäväjakoa, jota useilla aktiiveilla ei ole. Puoluehallitus joutuu myös hoitamaan ne ei-kiinnostavat ja tylsätkin byrokratian tehtävätkin. Siitä huolimatta kuka tahansa aktiivinen jäsen voi tarjota ideoita, blogitekstejä tai työpanostaan, kuin myös puoluehallituslaiset voi löytää saman joukon seasta suunnittelemassa tapahtumaa, keskustelemassa ajatuksista tai viettämässä grilli-iltaa.

Tietotekniikka on hyvä renki, mutta huono isäntä. Tietotekniikan hyödyntäminen voi kuitenkin luoda ympäristöstä huomattavasti ihmisystävällisemmän, toiset huomioon ottavan, helpommin tutustuttavan ja sosiaalisemman.

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *