Tekijänoikeudet ja yhteiskunta, osa 2/6, Sivistys

Teksti on osa vuodenvaihteessa julkaistavaa tekijänoikeuksia käsittelevää kirjaa, jossa on mukana monta varmasti mielenkiintoista ajatusta herättävää kirjoittajaa. Kaikkia osia ei saanut siististi pilkottua omiksi blogauksikseen, joten pahoittelen jos blogaukset hieman töksähtelevät.
———-

Ihmisen persoonallisuus muovautuu pitkälti koettujen ja kuultujen asioiden pohjalta. Osa sivistyksestä tulee lapsena kotoa, osa haalitaan itse ja osa on sattumanvaraisia tapahtumia. Internet kykenee nykyään tarjoamaan sellaisen määrän tietoa, opetusta, viihdettä ja kokemusten jakamista, että itse haalittu sivistys voi olla paljon monipuolisempaa kuin ennen. Ennen internetiä kiinnostavia asioita kyseltiin vanhemmilta tai etsittiin kirjoista. Tieto oli usein yksipuolista ja vaikeasti saatavaa. Lapsenkin on nykyään  helppo etsiä internetistä lähes minkä tahansa laitteen tai teorian toimintaperiaatteet, ja mikäli tieto on kyseenalaistettavissa tai sille on eri näkökulmia, myös vaihtoehdot ovat lukijan käsillä. Ennen valtavirran musiikki ohjasi usein tyyli- ja makumieltymysten muodostumista sen sijaan, että jokainen olisi voinut muodostaa oman minäkuvansa tutustumalla mihin tahansa viihdetarjontaan internetissä.

Tälläkin hetkellä Suomeen kaavaillaan järjestelmää, jossa verkosta luvattomasti tekijänoikeuden alaista materiaalia omaan käyttöönsä ladannut voi saada varoituskirjeen kotiinsa. Kirjeet eivät toistaiseksi johtaisi seuraamuksiin, ja useimpia ne tuskin paljon kiinnostaisivatkaan. Tekijänoikeusjärjestöt kuitenkin ajavat tällä hetkellä seuraamuksellisten kirjeiden käyttöönottoa. Tällöin useamman kerran verkosta ladanneelta voitaisiin katkaista verkkoyhteys määräajaksi. Muutamissa Euroopan maissa vastaava järjestelmä on jo nyt käytössä. Varoituskirjeet haittaisivat kuitenkin tietoyhteiskunnan kehitystä, sillä miten olisi mahdollista pystyttää palveluja helpottamaan ihmisten elämää ja yhteydenpitoa, kun samaan aikaan kommunikaatiomahdollisuudet katkaistaisiin tiedonjanon vuoksi?

Verkkoyhteyden katkaisemista voisi toki puolustella sillä, että kyseinen käyttäjä on ladannut viihdettä, eikä viihdekäyttö voi olla elintärkeää. Viihde on kuitenkin osa kulttuuria. Sen avulla ihminen muodostaa omaa persoonallisuuttaan, se on suuri osa lapsillemme jättämästä kulttuuriperinnöstä ja siitä on mielenterveydellisiä hyötyjä. Viihde on yksi tärkeimmistä keinoista omien tunteiden kanavointiin, yhteisöllisyyden tunteeseen ja muiden tunteisiin samaistumiseen.

Varoituskirjejärjestelmä ei myöskään koskisi vain viihdekäyttöön lataamista, vaan myös tiedonhankintaa. Tekijänoikeudella suojattu ladattu materiaali voi hyvinkin olla itseopiskelua varten, välttämätöntä työpaikan osaamis- ja tietovaatimusten täyttämiseen tai pelkästään yleissivistävää.

Olen itse viime aikoina opiskellut pelkästä mielenkiinnosta esimerkiksi puimurien toimintaperiaatteita, viljan erottelua, videokuvaustekniikkaa ja Suomen yöperhoslajeja. Korjasin myös vaimoni auton verkosta löytyvän korjausoppaan avulla. Sain paljon yleissivistävää tietoa lisää ja säästin autokorjaamolaskussa 1200 euroa. Hyöty oli siis mitattavissa sekä tiedossa että rahassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *