Tekijänoikeusjärjestöt ehdottavat nettikopioinnin laillistamista?

Näennäisesti luovan työn tekijöitä edustavat tekijänoikeusjärjestöt vaativat hyvitysmaksujen laajentamista ulkoisiin kiintolevyihin ja muistitikkuihin. Jotakuinkin otsikon mukainen kysymys esitettiin IT-viikon ”Kiintolevyille vaaditaan hyvitysmaksua” uutisen kommentoinnissa. Joku saattaa nyt mielessään todeta, että ei tietenkään, kysehän on luvallisen kopioinnin hyvityksestä, eikä luvattoman, kuten jo aiemmassa blogauksessani nostin esille.

Lainaan uutisessa kerrotun tilasto-osuuden:

”Taloustutkimuksen huhtikuussa tekemän selvityksen mukaan noin miljoona suomalaista eli 24 prosenttia tutkimuksen vastaajista käyttää ulkoista kiintolevyä.

Ulkoisen kiintolevyn käyttäjistä 30 prosenttia arvioi, että vähintään noin puolet heidän ulkoisen kiintolevynsä sisällöstä on muiden tekemiä musiikki- ja videotiedostoja. 19 prosenttia arvioi, että suurin osa tai kaikki ulkoisen kiintolevyn sisällöstä on muita kuin omatekoisia musiikki- tai videotiedostoja.”

Hienosti kerrotaan ulkoisilla kiintolevyillä säilytettävän musiikki- ja videotiedostoja, mutta kuitenkin on kokonaan syrjäytetty tieto siitä, paljonko näistä kuuluu hyvitysmaksun määritelmän piiriin. Oma villi arvaukseni on, että maksimissaan prosentin parin luokkaa. Musiikit ja videothan ladataan nykyisin pääosin netistä. Osa ovat lisensseiltään laillisia ladata, osa eivät. Kummatkaan eivät kuitenkaan kuulu hyvitysmaksun piiriin. Hyvitysmaksun piiriin kuuluvat vain tekijänoikeusjärjestöihin liitettyjen teosten laillinen yksityinen kopiointi, eli suoraan (kopiosuojaamattomalta) levyltä, radiosta tai televisiosta kopiointi tietokoneelle.

Ehdotuksellaan tekijänoikeusjärjestöt siis haluavat rahastaa laittomalla kopioinnilla. Eikö tämä käytännössä tarkoita juuri sitä, että kopioinnista halutaan tehdä moraalisesti hyväksyttävää kaikelle kansalle hyvitysmaksun muodossa?

Lisähuomioita ehdotuksesta:
Minulla on taloudessa yksi ulkoinen kiintolevy jonka hyvitysmaksu olisi ilmeisesti n. 15 euroa. Levy ei sisällä yhtään musiikki- tai videotiedostoa, eikä muutakaan hyvitysmaksun piirissä olevaa tuotosta.
Minulla on taloudessa kuusi muistikorttia, kolme puhelimissa, kaksi kamerassa ja yksi usb adapterissa. Yksikään näistä ei sisällä hyvitysmaksun piirissä olevia teoksia. Näiden hyvitysmaksu olisi arviolta n. 13 euroa.
Piraattipuolueella on HD-videokamerassa muistikortti. Sillä ei tallenneta mitään hyvitysmaksun piirissä olevaa myöskään. Arvioitu hyvitysmaksu 3 euroa.

Hyvitysmaksujen ajaminen näiden kaikkien piiriin on täyttä linssiin kusemista. Sille ei ole mitään todellisia perusteita ja sitä haluavien täytyy olla joko hyvin lyhytnäköisiä, tai sitten taustalla on todellakin jonkinlainen hyvitysmaksullinen nettikopioinnin salliminen. Jälkimmäiseen en kovin suuresti usko ja lisäksi se olisi silti epäreilu niitä kohtaan, jotka eivät tallennusvälineitään musiikkiin tai videoon käytä.

Hyvitysmaksut ovat mennyttä aikaa, eivätkä ne koske enää pääosaa nykyisestä yksityisestä kopioinnista. Hyvitysmaksut tulisi poistaa kokonaan.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *