Tekijänoikeussuojan väärinkäyttö yhä näkyvämpää

Case J. K. Rowling

 

Harry Potterin luojalla, J. K. Rowlingilla on paljon tekijänoikeussotkuja taustallaan, osasta en itsekkään tiennyt ennen kuin minulle tänään linkitettiin hieman lisätietoja (mm. täältä). Tämänkertaisen kirjoituksen aiheena ei kuitenkaan ole se, miten Rowling kiusaa fanejaan, vaan miten Rowling itse on ahdistelun kohteena. Ehkäpä kyseessä lieneekin karman laki.

 

 

HS uutisoi 18.2.2010 J. K. Rowlingin olevan epäilty tekijänoikeussuojan rikkomisesta. Tarkemmin ottaen kyseessä on kerrottujen tietojen mukaan ideoiden samankaltaisuus. Rowlingin ja edesmenneen Adrian Jacobsin vuonna 1987 julkaistun Adventures of Willy the Wizard -kirjan väliltä on löydetty selkeitä yhtäläisyyksiä, kuten velhovankilat, velhosairaalat ja velhokoulut. Jokainen Harry Potter kirjoja lukenut tajunnee välittömästi koko kirjasarjan perustuvan velhokoulujen ja muiden velhojen maailmaan kuuluvien asioiden pohjalle – onhan kirjassa eroteltu aika selkeästi velhojen ja ihmisten, eli jästien maailmat.

 

Vaikka koko ideoiden samankaltaisuutta ei pidettäisi lainkaan sattumana, on hyvin kyseenalaista pitää toimintaa missään määrin alkuperäistä keksijää loukkaavana tai haitallisena. Siis edes vaikka tekijä olisikin vielä elossa. Uuden kulttuurin luominen pohjautuu aina vanhan käyttöön, on sitten lähteenä aiemmin opitut asiat tai alitajuntaan jääneet hyvät ideat. Ilman ideoiden uusiokäyttöä olisi lähes mahdotonta luoda uutta kulttuuria. Rowling tuotantoyhtiöineen taisteli aiemmin faniaan vastaan, joka oli luonut teoksen jossa kerrottiin lisää Harry Potterin velhomaailmasta kuin kyseessä olisi jokin uniikki keksintö. Nyt Rowling näyttää saavan saman ahdistelun eräältä aiemmin kirjoittamaan ehtiineltä (oikeastaan perikunnalta, mutta kuitenkin). Toivottavasti ketju jatkuu ja ensimmäisenä ”Velho” sanan keksineen perikunnatkin vielä nousevat jostain esiin ja vaativat korvauksensa kaikilta myöhemmiltä. Jos ei muuta, niin se näyttäisi uusiokäytön estämisen typeryyden, sekä pitkien tekijänoikeussuoja-aikojen järjettömyyden.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *