Tämä kirjoitus on julkaistu myös Piraattipuolueen blogissa.Kirjoituksesta lähetetään typistetty versio myös Teosto ry:lle.
Teoston uusimmassa asiakaslehdessä oli pääkirjoituksena harvinaisen omituinen ja osin jopa virheellinen tunteidenpurkaus, joka mielestäni vaatii julkaisutoiminnan hyvän maun nimissä korjauksen ja ehkäpä vastineenkin julkaisun.
Piraattipuolue ei ole julistanut sotaa Teosto ry:tä vastaan, eivätkä ainakaan valtaosa puolueen jäsenistä Teoston lakkauttamista edes halua. Against The Teosto -levy on Piraattipuolueen kannatustuotekaupassa, ja sitä ollaan lupauduttu myymään myös tapahtumissa, mutta niin levyn nimi kuin sisältökään ei edusta puolueen mielipiteitä sen enempää kuin Katri Helenan uusimman albumin nimi tai sisältö edustaisi Teoston näkökulmaa. Levy on oletettavasti saanut nimensä Teoston byrokratian monimutkaisuuden ja muun toiminnan seurauksena. Syy, miksi levy on Piraattipuolueen kannatustuotekaupassa, on levy-yhtiön tarjous painaa puolueen logo levyyn, ja halumme kannustaa myös muiden kuin perinteisten lisenssien käyttöön ja näyttää, ettei piraattien ajatusmaailma ole ehdottomassa ristiriidassa musiikintekijöiden kanssa.
Teoston ongelmat, joista puhuin, tuntuvat välillä loputtomalta listalta; varmasti ainakin jotkin näistä ovat olleet myös ATT-levyyn vaikuttaneita. Niin käy helposti, kun yhdistystoiminta paisuu suuremmaksi kuin mihin monet yrityksetkään ikinä pääsevät.
Yksi selkeä ongelmakohta, jonka musiikintekijät kokevat, on Teoston kieltäytyminen ottamasta eri lisensointimalleilla tehtyjä teoksia listoilleen. Ennen kuin lait muuttuvat yksityisen kopioinnin sallivaksi ja suoja-aikoja lyhennetään, monet saattavat haluta ne kuitenkin jo vapaaehtoisesti käyttöön lisensoinnin avulla.
Toisena ongelmakohtana nostaisin esille tekijänoikeuskorvausten absurdin maksutavan. Maksuja kerätään vain hatarasti arvioiden, riippumatta siitä, paljonko teoksia oikeasti hyödynnetään, eivätkä maksut teosten tekijöille kohdistu yhtään sen tarkemmin. Tietotekniikan yleistyttyä arkipäiväisessä käytössä ei ole erityisen haasteellista ottaa käyttöön järjestelmää, joka maksaa teosten tekijöille korvaukset edes suhteellisen tarkkaan käyttömäärään pohjautuen. Tästä johtuen ei liene yllätys, että jo vuonna 2006 LYHDYn teettämässä tekijänoikeusbarometrissä vain 49 % vastanneista on ilmoittanut olevansa nykyisen keräilytavan kannalla, kun vuonna 2004 tuki tuli vielä 64 %:lta.
Piraattipuolue pyrkii nykyaikaistamaan ja selkeyttämään tekijänoikeuslainsäädäntöämme. Tavoitteinamme on yksityisen kopioinnin vapauttaminen, kaupallisen käytön suoja-aikojen lyhentäminen 5–10 vuoteen ja asiakkaille haitallisista DRM-suojauksista eroon pääseminen. Suoja-ajan tarkoitus on kannustaa tuottamaan lisää kulttuuria, ei toimia eläkejärjestelmän korvikkeena. Se että kulttuuriala ei kuulu Suomen eläkejärjestelmän piiriin muiden alojen kanssa tasavertaisesti, ei ole asia, josta tulisi rangaista asiakkaita, vaan on aihetta korjata järjestelmä. Tekijöiden taloudellinen ahdinko on päinvastaista Piraattipuolueen tavoitteiden kanssa, ja pikemminkin tekijöiden ansaintamahdollisuuksia tulisi parantaa ja tasavertaistaa nykyaikaisempien liiketoimintamallien avulla.
Pääkirjoituksessa toivottiin keskusteluyhteyttä Piraattipuolueen ja Teoston välille. Tästä olemme samaa mieltä. Piraattipuolue ei ole kiinnostunut lietsomaan vihaa minkään eri tahojen välille, sillä yhteisellä keskustelulla meillä on mahdollisuus päästä varmasti tehokkaammin parempiin tuloksiin. Mitä aiemmin mainitsin asiavirheistä, on täysin virheellistä väittää, että ”kolme neljäsosaa suomalaisista tuomitsee kaikenlaisen vertaisverkkojakelun ja -lataamisen”, kun pitäisi puhua laittomasta vertaisverkkolataamisesta, eikä suinkaan kaikenlaisesta vertaisverkkoliikenteestä, joka kattaa monet Internet-puhelimet, Spotify-musiikkipalvelun, YouTuben ja paljon paljon paljon muuta.
Jottei vastineeni kuitenkaan kuulostaisi liian hyökkäävältä, haluan muistuttaa, että ainakin minun mielestäni Teostolle tulee olemaan tarvetta tulevaisuudessakin, joskin enemmän edunvalvojan ja vähemmän valistajan roolissa. Uskon myös Teoston kykyyn uusiutua tarvitunlaiseksi, kunhan tahtoa ja rohkeutta tarpeeksi löytyy.