Pasi Palmulehto

Ajatuksia, mielipiteitä ja mielipahaa

Pasi Palmulehto

Ehdotus TV-lupamaksun veloitukseen

Luin tänään Uusi Suomi lehdestä uusimman ehdotuksen TV-lupamaksun vaihtoehtoiselle veloitustavalle. Tuli paha olo, ihan fyysisesti siis. Mahassa alkoi vääntää kun tuota luki, vieläkö todellakin tämän tason dinosauruksia on, jotka pohtivat tuota asiaa eivätkä siltikään ymmärrä hevon vilpoistakaan asiasta?

Tiedän useita ihmisiä, itseni mukaanlukien jotka eivät suostu televisiota hankkimaan nykyisen tv-lupamaksujärjestelmän vuoksi. Meilläkin kotona televisiota saatettaisiin joskus katsoa, harvoin, mutta silti sitä katsottaisiin. Minä pitäisin uutisten katsomisesta, lapset lauantaiaamun piirrettyjen (ainakin mikäli sieltä ne luokattomimmat ovat jo vähitellen poistuneet), vaimo varmasti haluaisi muutamia ohjelmia myös seurata. Eli toisin sanoen sitä kyllä katsottaisiin mikäli se löytyisi, mutta toistaiseksi (nyt jo n. kuudetta vuotta) olemme ilmankin pärjänneet aivan täysin. Hieman ennen digiaikaan siirtymistä saimme jostain lahjaksi yhden vanhan telkun jossa ei edes scart paikkoja ollut, itse en huonolaatuista televisiota kaivannut, johan olin hyvän myynyt pois aiemmin, siirsin television lapsille käyttöön. Televisio siis oli lapsilla kunnes tuli muutto ja digiaika. Tai siis niin ainakin jälkimmäisestä luulin, jätin raahaamatta televisiota uuteen kämppään sisälle luullen analogisten lähetysten loppuneen vuodenvaihteessa, vaikka todellisuudessa ne loppuivat vasta seuraavana syksynä.
Tuli aika paljon taustatietoa, mutta siitä ehkä saa paremman kuvan minkälaista roolia televisio minulle näyttelee. Jos sellainen on, sen on oltava hyvällä kuvalla ja ilman nykyisenlaista tv-lupamaksua.

Entä jos siirtyisimme tämän eduskunnan työryhmän tarjoamaan vaihtoehtoon? Minä joutuisin maksamaan TV-lupaa huolimatta siitä onko minulla televisiota vai ei. Tietysti voitaisiin myöntää tapoja joilla hakea vapautus, mutta siitä huolimatta nykyinen asenne “Olet rikollinen kunnes toisin todistat” on mennyt niin sairaalloiseksi, että ei ole mikään ihme jos oikeatkin rikkomukset lisääntyvät jatkuvasti..raja alkaa olla hämärä. Jos sinua kohdellaan kuin rikollista, niin onko sillä väliä vaikka tekisisitkin jotain kiellettyä?

En kirjoita enempää itse työryhmän ehdotuksesta, sillä toivoisin lukijoiden lukevan sen suoraan lehden sivuilta. Sen sijaan kerron ehdotuksen jonka olen suurinpiirtein tässä muodossa kirjoittanut jo aiemminkin.

TV-lupa sisältää sellaista maksua, joka on ns. kansalaisen velvollisuus maksaa, jota siis myös YLE on velvoitettu tekemään tv-lupamaksuillaan. Tuo osuus on verkkojen ylläpitoa ja kehittämistä. Se miksi ne ovat laissa määriteltyjä ylläpidettäväksi, on esimerkiksi kuvitteellinen sotatila tai hätätila, jolloin voidaan tiedotusta hoitaa näiden verkkojen kautta. Loogista, eikö? Myrkkypäästöjen leviäminen ilmassa kohti jotakin aluetta ja pieni ennakkotieto asiasta, niin radion ja television välityksellä varoitus ja ohjeet siitä saadaan suurimman osan asukkaiden tietoon hyvin nopeasti. Tämä tiedotusmahdollisuus on myös kansalaisten perusoikeus, joten älyttömintä tässä onkin se että vielä nykyisellä aikakaudella kyseinen maksu on YLE:n taakkana. Toista oli silloin kun verkkoja vasta alettiin kehittämään, mutta nykyisellään maksu tulisi siirtää kokonaan valtion budjetista maksettavaksi, sillä kansalaiset maksavat jo / tulisi maksaa se veroissa.
Mitä taas tulee loppuun, eli suurimpaan osaan TV-luvasta, on lähtökohta hyvin selkeä; Sitä tulisi maksaa vain niiden, jotka palvelua käyttävät. Ehkei ole viisasta alkaa erittelemään suurempia summia parempituloisille tai enemmän televisiota katsoville, mutta edes vähäinenkin maksu televisiota lainkaan käyttävälle on väärin.

Oma ehdotukseni on siirtää YLEn kanavat korttisalauksen tai mainosten rahoituksen piiriin.
Ministeri Suvi Lindén aiemmin kertoi yhdeksi ongelmaksi korttisalaukseen siirtymisessä sen, että aiemmin kun kehotettiin digibokseja hankkimaan, ei oltu niin kaukokatseisia siitä että kehoitus olisi koskenut juurikin korttisalaukseen kykeneviä digibokseja.
Mielestäni selitys ei ole riittävä, sillä vaikka tv-luvasta jotain fiksujakin päätöksiä nyt pyrittäisiin tekemään, eivät ne kuitenkaan tulisi voimaan välittömästi. Aivan hyvin voitaisiin laskea että YLE:n kanavia katsoa haluavilla olisi vuosi tai kaksi aikaa hankkia korttipaikallinen digiboksi, hinnat ovat jo nyt alhaalla ja tuona aikana hinnat laskevat lisää. Itseasiassa koko siirtyminen voisi toteutua siten, että ne jotka eivät määräaikaan menneessä ole korttipaikallista digiboksia hankkineet, jatkavat normaalin TV-luvan maksamista kunnes hankkivat uuden boksin. Tätä siirtymäaikaa voisi tarvittaessa olla vuosikin, kolmessa vuodessa nykyiset digiboksit ovat joka tapauksessa jo vanhaa lähes arvotonta rojua.
Lisäarvoa boksin vaihdolle voitaisiin helposti tuoda mm. HD tarjonnalla tai muulla käyttäjälle vaihdosta lisäarvoa antavalla asialla.
Mainosrahoitteisuudesta vielä sen verran, etten varsinaisesti itsekkään tue kyseistä ehdotusta, mutta siitäkin huolimatta sekin on parempi kuin nykyinen malli, sekä monet kyllä tuntuvat kaipaavan mm. elokuvien aikana pieniä katkoja vessassa käyntiin, leffaherkkujen täydentämiseen ym. joten tässä voisi ehkä ajatella mainosrahoitteisuutta pienimuotoisena lisänä, joka ei kattaisi täysin julkisia mainoksia vaan ne voisivat toimia ns. tiedottajan roolissa kertomassa uusista valtion ja YLE:n palveluista ja ajankohtaisuuksista.

Korttisalauksen käyttöäkin ehkä olisi aihetta pohtia miten se todella toimisi, kanavakohtaisesti, sisältäen kaikki YLE:n kanavat vai jopa jossain määrin ohjelmakohtaisesti.
Tämän enempää en enää asiasta pauhaa tällä kertaa, mutta korttisalauksen käyttömahdollisuuksia ei suinkaan tulisi tyrmätä sen takia että tällä hetkellä laitteita ei kaikilla ole. Ei ole televisioitakaan kaikilla, hankinta sekin. Digibokseista tulee kokoajan uusia malleja, hybridejä, nauhoittavia jne, joten vanhat perusmallit tulevat kaikesta huolimatta jäämään nopeasti pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *