Milloin blogeista tuli artikkeleja?

..vai olivatko blogit jo syntyessään pitkiä?

Olen koittanut muistella taaksepäin aikaan, jolloin blogit vasta tulivat. Olivatko ne aina pitkiä jaaritelmia tai mielipidekirjoituksia joissa pyrittiin linkittämään jokainen mahdollinen mielipidettä tukeva lähde. Useimmiten hiemankin pidempää blogausta lukiessa alkaa haukotuttamaan ja kiertely ja kaartelu kadottaa selkeän punaisen langan lukijalta. Näin ei ollut mielestäni aina.

On tottakai ymmärrettävää, että varsinkin poliittisissa blogauksissa pyritään tekemään kirjoitus joka on tyhjentävä, mutta samalla tuo tekniikka karsii jossain määrin pois jatkokeskustelun syntymistä. En jaksa uskoa olevani ainoa jota ei kiinnosta lukea muutamaa ruudullista diipadaapaa etsien aiheen ydintä seasta.

Uskoisin tilanteeseen olevan ajauduttu kolmesta syystä. Syyt eivät suinkaan ole huonoja, mutta ne ovat kuitenkin muuttaneet blogausten luonteen täysin.

1) Halutaan näyttää esimerkkiä miten ammatillisen uutisoinnin pitäisi toimia. Uutisen yhteydessä lähdeviitteet ja jatkolinkit olisivat toisinaan todella hyödyllisiä.

2) Halutaan tuoda esille asiaan perehtyminen. Blogeissa on helppo mollata jonkun kirjoitusta asiantuntemattomaksi ja hätäisesti heitetyksi tajunnanvirraksi.

3) Mahdollisimman fiksun kuvan antaminen itsestään on useimmille tärkeää. Tehokkaasti perustellut mielipiteet ovat hyvä tapa siihen.

Näitä pohdittuani päätin jälleen kerran pyrkiä tekemään kirjoituksistani vielä helppoluettavampia. En koe blogia itsepönkittämisen työkaluksi, en halua opastaa ja korvata vaan täydentää sillä ammatillista uutisointia, enkä halua perustella ja lähdeliittein taustatukea jokaista kirjoitusta mahdollisimman laajalti, vaan useimmiten keskustelun herättäminen on tärkeämpää kuin yksittäinen mielipide.

Blogit eivät olleet mielestäni nykyisenkaltaisia raskasta luettavaa aikoinaan ja niin kauan kuin twitterin ja blogin lisäksi ei ole selkeää välimallia, noiden kahden välillä tulee olemaan suuri aukko.

Oletteko nähneet Californication nimistä sarjaa? En tiedä esitetäänkö sitä Suomessa, mutta olettaisin ainakin. Alkujaksoissa kirjailija ryhtyy palkallisesti blogaamaan ja tuon blogailun on tarkoitus olla ns. päivittäistä jatkumoa, päiväkirjamerkintää. Tuosta päiväkirjamuodosta nykyinen blogi on käsittääkseni kehittynyt.

ps. Tämän blogauksen myötä luovun Flattr napin käytöstä kunnes Puheenvuoroon integroidaan kyseinen toiminto. Kirjoittamisen ei tulisi olla liian vaivalloista ja nykyinen napin esille saaminen teki siitä sellaista.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *