Raha-automaattien pelaamiseen halutaan rekisteröinti?!

HS 16.10.2009

Huomatkaa Seiska-tyylinen kysyvä ja huutava otsikointi.
Mihin helvettiin ihmisten oman toiminnan vapauden rajoittaminen ja äärimmäisen valvonnan ja kontrollin tarve oikein on maailmaa ajamassa?
Siis ihan aikuisten oikeasti, onko tämä sitä ihmisen oman toiminnan vapautta, että johonkin niinkin yksinkertaiseen asiaan kun kaupasta jääneiden kolikoiden automaattiin upottamiseen tarvitaan omat käyttäjätunnukset? Rekisteröinnillä voitaisiin siis valvoa alaikäisten pelaamista (ts. estää se), täysikäisten peleihin kuluvia rahamääriä (ts. estää liika pelaaminen) ja taas saataisiin tiukempi ote Matti Meikäläisestä, ettei vain hassaa rahojaan johonkin jota ei voida kontrolloida ja seurata tarkasti.

Pidän tuollaista rekisteröintiä yksityisyyttä loukkaavana holhoustoiminnalla, joka väheksyy kansalaisten kykyä hallita itse omaa rahankulutustaan. Vaikkei ehkä alaikäisten pelaamisen puolesta erityisesti tule puhua, on kyllä sanottava sekin, että kuinka moni meistä ei ole vähintään hieman upottanut kolikoitansa pajatsoon jo alaikäisenä? Onko siitä ollut meille vakavaa kärsimystä, ettei rajoitusta ole voitu valvoa silmä tarkkana ja rautakanki ahterissa? Minulla on ollut yksi ystävä jolle raha-pelien pelaaminen oli todellinen ongelma, joskin silloinkin hän oli 17- tai 18-vuotias ja rahasummat niin pieniä (kuten myös tulot) ettei moinen seuranta olisi varmasti häntä auttanut.
Tietysti seuranta voidaan yhdistää suoraan palkkatietoihin ja seurata kulutuksen suhdetta, mutta miksi vain pelien pelaamiseen, miksei kaikkeen? Itseasiassa eikös tällä vältettäisi jopa velkaantumista tehokkaasti kun jätettäisiin koko palkanmaksu pois ja valtio budjetoisi mihin palkkansa, opintotukensa tai eläkkeensä saisi käyttää ja rahanjako menisi suoraan työnantajalta jo eteenpäin.

Vaikka rekisteröinti ei olekaan monille kovin suuri asia, se on minusta todella loukkaava ajatus ja yhtähyvin voitaisiin kansalaisille todeta, ettei vähä-älyisten idioottien tule itse päättää rahankäytöstään ja jos almuja annetaan, niidenkin käyttöä pitää voida seurata. Seuraavaksi varmaan rekisteröinneistä tehdään johtopäätöksiä joiden mukaan valtaosalla on vakavia ongelmia. Se ei olisi ihmekkään, sillä satunnaisia ja harvemmin pelaajia rekisteröinti tuskin kiinnostaa. Itseasiassa se tuskin toivottavasti kiinnostaa ketään itseään arvostavaa henkilöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *