Vaalirahoitus julkiselta sektorilta osa 3

Kiitos kommenteista vaalirahoituksen piirissä. Tällaista keskustelua kaipasinkin, sillä vaikka monet faktat olisivat minulle selviä, kaikille ne eivät ole. Myönnettäköön, etten vieläkään aivan täysillä ole yritysten antaman tuen takana, mutta mielipiteeni on silti aika pitkälti sama kuin jo ennen provokaation aloitusta ja mukailee hyvin pitkälti kommentoijien kantoja. Yrityksissä ja yhdistyksissä toiminnan tulee olla jäsenille tai omistajille selkeää tietoa, se tulee mainita yhdistyksen säännöissä sekä yritysten kokouksissa päättää. Avoin raportointi tuesta ja erityisesti tiedon esilläolo jo vaalien aikana, eikä vasta niiden jälkeen on tärkeää ja itseasiassa se ratkaiseva teko, jolla epärehellisyyskin tulee helpoiten esille.

Tärkeät pointit, jotka minulle keskustelusta ja sen jatkoajatuksista jäivät:

1) Yksityishenkilöiden on voitava lahjoittaa rahaa poliittisen toiminnan tukemiseen. Tätä ei voi kieltää mitenkään.
2) Yritysten ja yhdistysten lahjoittaminen tulisi olla huomattavasti julkisempaa, erityisesti jäsenille ja osakkaille.
3) Valtion tai kunnan tukia nauttivalla yhdistyksellä on välttämätöntä olla säännöissä mainittu poliittisen toiminnan tukeminen.
4) Vaalirahoituksen pitäisi olla täysin avointa ja mahdollisimman realiaikaista julkaisemista. Käytännönsyistä suosin Piraattipuolueen 300 euron vuosilahjoituksen rajaa, jolloin säästetään satunnaisten pienten lahjoituksen tuomassa byrokratiassa. Nämä eivät kuitenkaan ole julkisuuden kannalta erityisen merkittäviä tietoja, mutta kokonaissummissa pienten lahjoitustenkin on oltava mukana. Tietojen oltava esillä jo äänen antamista päättäessä, ei vasta vaalien jälkeen.
5) Valtion tulisi tukea kunnollista poliittista keskustelua vaaliaikaan paremmin.
6) Puoluetuki tulisi nykyaikaistaa, sen tulisi antaa myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille paremmat vaikuttamismahdollisuudet, kuitenkin tietyin kriteerein, jottei puolueita perusteta omien ansaintamahdollisuuksien takia.
7) Vaalirahoituksen hankinta taulujen ja seminaarilippujen myynnillä ja muilla rahoitusmalleilla, joilla kasvatetaan vaalikassaa, tulee olla täysin rinnastettavissa lahjoituksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *