Vaalirahoitus julkiselta sektorilta

Nyt kun vaalirahoituksen kattorajoista, ay-liikkeiden tuista ynnä muista vaalikampanjoinnin rahoitusmalleista kovin puhutaan, lisäänpä minäkin vielä oman lusikkani soppaan.

Tämä on vain ehdotus, ei välttämättä paras tai toivotuin, mutta esittämisen arvoinen.

Mitä jos poistettaisiin koko vaalirahoitusjärjestelmä? Ehdokkaat saisivat käyttää omia varojaan kampanjointiin tietyissä asioissa tiettyihin rajoihin asti. Esimerkiksi on aivan loogista, että ehdokas käyttää varojaan paikasta toiseen siirtymiseen, puhelimessa puhumiseen, edustavien vaatteiden ostamiseen ym. esiintymiseen liittyvään. Näihin kyllä rahaa palaakin kivasti, ei siinä mitään. Mutta entä jos ehdokkaalta ja puolueelta jäisi pois kaikki itsensä mainostaminen lehdissä, televisiossa ja radiossa? Valtio ja kunnat voisi tukea ehdokastoimintaa suoraan siten, että jokaiselle ehdokkaalle tarjotaan samat mahdollisuudet osallistua eri keskustelupaneeleihin, kahviteltan kulut korvattaisiin takaisin ja valtio sekä kunnat hoitaisivat vaalimainonnan yhteisillä tavoilla. Tämä toisi huimasti tasa-arvoisuutta ehdokkaiden välille ja vähentäisi ostetun valinnan mahdollisuuden.

Tämä voisi tarkoittaa vaikkapa niitä perinteisiä isoja kadunvarsilla olevia ilmoitustauluja joissa jokaisen puolueen ehdokkaan kuvat. Valtion kustantamana jokaiselle puolueelle mahdollisuus teetättää ja lähettää kohdistetusti postitse esittelynsä tasavertaisesti. Maassamme järjestettävä vaalihäslinki muistuttaa nykyisellään enemmän sirkusta jossa annetaan tyhjiä lupauksia, kuin vakavaa keskustelua – sellaista jonka perusteella ehdokkaan valinta tulisi tehdä.

Hyväksyttävää voisi olla yksityishenkilöiden tekemät lahjoitukset juuri noihin kulku- ja esiintymiskuluihin, mutta tälle olisi kuitenkin edelleen helppoa määritellä matala kattoraja. Yritysten ja puolueeseen suorasti kuulumattomien yhdistysten ei vaalisirkusta tarvitsisi tukea lainkaan, valtio kyllä saisi veronmaksun kautta siis nämäkin rahat lopulta takaisin. Näissäkin yksityishenkilöiden lahjoituksissa varat voisivat kulkea puolueen kautta, joko niin että puolue päättää miten varat jaetaan ehdokkaiden käyttöön, tai sitten lahjoitus olisi mahdollisuus merkitä suoraan jollekkin tietylle ehdokkaalle meneväksi.

 

Jos tässä mallissa jokin mättää pahasti, niin kertoisitteko mikä, minä en vielä ole keksinyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *