Digita haluaa eroon uppoavasta @450-laivasta.

Digita on tänään ilmoittanut pyrkivänsä saamaan @450-liittymilleen uuden toimijan. Digitan lupa tosin kestää vuoteen 2020 asti, joten on mahdollista että Digita yksinkertaisesti palauttaa luvan muille haettavaksi, jos ei löydä uutta toimijaa jolle lupansa myydä. Oliko päätös yllätys? Joillekin ehkä. Piraattien ja muidenkin IT-alan ihmisten joukossa @450 on alusta asti ollut yleinen sapetuksen, turhautumisen ja epätoivon kohde sekä osoitus pätemättömästä tietoyhteyskunnan kehityksestä. Tietynlainen esimerkki suoraan linssiin kusemisesta valtion sallimana. On ihme että se keräsi edes 18 000 asiakasta, tosin miksipä ei, valaisen hieman @450-liittymän taustoja.

@450 oli jo vuoden 2007 tulostaan lähtien alimitoitettu kaistanleveydeltään sekä huimilla viiveillä varustettu Internet-yhteys, jolla oli kaksi selkeää tarkoitusta: Mobiili käyttö ja oikeutus rullata kuparit pois haja-asutusseudulta. Mobiiliin käyttöön @450 ei ikinä yleistynyt, sillä se ei edes parhaimmillaan ollut käytössä huomattavasti vanhaa hidasta ja epävarmaa GPRS:sää ja Edgeä parempi. Kuparien poiskeräämisoikeus tuli sitä kautta, että @450 oli tarkoituksena nostaa Suomen laajakaistapeitto sataan prosenttiin maan asukkaista. Ajatusta ei tällä kertaa voi kuitenkaan sanoa kauniiksi edes teoreettisella tasolla. Toimivien ADSL-yhteyksien myyntiä lopetettiin sillä verukkeella, että langaton oli saatavilla. Kukaan ei vain ikinä vaivautunut kertomaan, ettei tuo langaton pysty teknisesti kilpailemaan laajakaistayhteyden kanssa mitenkään. Niin, laajakaistaksihan @450:ntä ei olisi ollut mitään oikeutta kutsua. Joitakin tekniikan merkittäviä ominaisuuksia:

  • @450 vaatii oman lisäkortin yhteyden käyttöön
  • @450-yhteyden 1-2Mb/s kaistannopeus oli vain teoreettinen. Jokainen alueen käyttäjä jakaa kyseisen kaistan keskenään.
  • @450-yhteyden käyttö oli nopeuden lisäksi rajoitettu siirtomääriin (5Gt/kk), jonka jälkeen kaistan prioriteetti alenee entisestään. Tämä ei riitä edes perus www-selailuun tänä päivänä.
  • @450-yhteyttä olisi hyvin harva halunnut, mutta monille se pakotettiin ainoana vaihtoehtona, sillä kuparit olivat kuin ihmeen kaupalta yhtäkkiä muuttuneet kannattamattomiksi ylläpitää.

Olisitko sinä ollut valmis maksamaan n. 40 euroa kuukaudessa Internet-yhteydestä, jolla saisit katsoa päivittäin yhden uutislähetyksen ja senkin latautumista odotellessa voisit käydä kaupasta ostamassa lehden? Yhteyden nopeus voidaan jakaa joka 0,8 – 0,4Mb/s kaistanleveyteen.
@450 oli yksi mallikappale siitä, miten asiat hoidetaan päin mäntyjä kun tietoyhteiskuntaa rakentavat ihmiset, joille leivänpaahdin edustaa jokaiseen kotiin riittävää tietotekniikkaa, tai kun sen mahdollisuuksia halutaan parantaa, tartutaan ensimmäiseen lobattuun ideaan.

{flattr}11201;text{/flattr}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *