Huono parodia on laitonta!

Monesti on tullut lausahdettua huonoa komedialeffaa katsoessa, että laitonta tällaisen potaskan pitäisi olla. Minun ja miljoonien muiden humoristiset töksäytykset on nyt vihdoin otettu kuuleviin korviin ja Suomen oikeuslaitos on päättänyt huonon parodian olevan laitonta. Toivottavasti tätä sovelletaan seuraavaksi surkeasti tehtyihin karikatyyrikuviin, en ole ikinä pitänyt niistä. Myös nokkahuilu ja viulu kuulostavat osaamattoman käsissä parhaimmillaankin vain musiikin huonolta parodialta, toivottavasti tämäkin saadaan siis jotenkin saman tulkinnan piiriin. Niin ja osa Jope Ruonansuun tuotannosta tuli muuten juuri myös laittomaksi!

 

Tämä on sinällään harmillista, että Jopella on myös tuotantoa josta pidän. Erästä C-kasettiakin (Kaurapuuroa ja pontikkaa) olen vaalinut mukanani jo varmaan viisitoista vuotta (ilmestymisvuosi 1993), vaikka viimeisin C-kasettisoitin tuli heivattua mäkeen kymmenisen vuotta sitten. Mutta kyllä ne mara parodiat taitaa niin huonoja monien mielestä olla, että yhteisen hyvän vuoksi on kannattavampaa olla tekemättä yhtään lisää, yhdestäkin epäonnistuneesta parodiasta on jo kohtuuttomasti kärsimystä ihmiskunnalle. Tämän avulla päästää eroon kaikesta paskasta parodiasta, itseasiassa varmaan kaikesta parodiasta, epäonnistumisen riski kun on aina olemassa, hurraa o/

Jaa mutta hittolainen, Weird Al Yankovic on ihan huippua ja ainakin musavideopuolella tuotokset ovat poikkeuksetta laatua. Kiltti oikeuslaitos, voitaisiinko kuitenkin Weird Alin tuotanto sallia, ei ole edes suomalaista tuotantoakaan ja epäonnistuneen parodian riski on hieman pienempi. Ai niin ja sitten Jukka Puotilan sketsit tulivat myös nyt mieleen. Mikä voisikaan olla tapa, jolla joku komediaa ja parodiaa tekevä voisi pompata esille, ilman riskiä mauttomasta parodiasta? Ensimmäisenä tulee mieleen niinkin kaukainen asia, kuin sananvapaus. Sen tulisi taata mahdollisuus yrittää parodioida, onnistui siinnä sitten tai ei. Sen tulisi varmistaa se, ettei kukaan voi rajoittaa näinkin tärkeää ilmaisumuotoa, jota käytetään sekä hyvin vakavien ongelmien esillenostoon että pienen lisäilon tuomiseen. Mutta nyt kun oikein mietin, eikös meillä Suomessa pitänyt se sananvapaus tosiaan olla joka tuollaiset takaa? Selkeästi siis toisen makumieltymystä ei voi käyttää toisen luoman parodian tuomitsemiseen. Ei se Pelastakaa Pedofiilit parodia niin huono ollut, minä ainakin pidin siitä, olkoonkin sitten minulla surkea maku. PePe oli parodia, joka otti esille muutamia selkeitä ongelmakohtia PeLan toiminnassa, sekä sai jopa nauramaan. Pitääkin pistää harkintaan oman shown pystyyn pistäminen, parodia tuomioistuimesta. Sekin varmaan kyllä kiellettäisiin huonon maun ja vakavan asian leikiksi pistämisestä, mutta meitä taitaa olla aika monta valmiina puolustamaan sananvapautta.

 

Piraattipuolueen blogikirjoitus aiheesta

Nikin blogikirjoitus aiheesta

Effin mainio tiedote

Sananvapauden puolesta ry:n julkilausuma

Asianajaja Mikko Välimäen blogikirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *