Koulujen atk-urkinnat kerätään ja ilmiannetaan

Muistaako joku vielä sen, kun vuoden alussa tein tutkintapyynnön Keravalaisesta koulusta paikalliselle poliisilaitokselle?

Helsingin Sanomissa julkaistiin helmikuussa Keravan koulusta tietoa, jossa paljastettiin koulun suorittavan tietokoneillaan realiaikaisesti etävalvontaa ilman, että käyttäjä voisi siitä tietää. Tämä on vakavassa ristiriidassa nykypäiväisen tietokoneen käyttötottumusten ja jopa koulujen linjausten suhteen. Koulujen tietokoneilla useimmiten kehotetaan hankkimaan tietoa, harrastamaan kirjeenvaihtoa ja ehkä jopa tyrkytetään kaikki työkalut siihen. Tietokoneita käytetään nykyään luvallisesti koulutuntien ulkopuolella, sekä itse koulutöiden osaltakin sähköiseen kirjeenvaihtoon.

Minä hädintuskin muistan. Kyse ei tosin ole huonosta muistista, vaan pienestä piikittelystä sen suhteen, ettei mitään ole koko tutkintapyynnöstä kuulunut. Missään vaiheessa en ole saanut jatkotietoja siitä, menikö tutkinta eteenpäin vai tyssättiinkö se välittömästi. Tätä ainakin minulle puhelimeen vastannut poliisiviranomainen jo kovin koitti. Sain kuulla reilusti korotetulla äänenvoimakkuudella muunmuassa paikallisten teinien tarjoavan suihinottoa vitosella, sekä ties mitä huoraamisväitteitä. Tilanne oli koomisuudessaankin niin agressiivinen poliisiviranomaisen puolelta, etten varsinaisesti tiennyt olisiko pitänyt itkeä vai nauraa.

Edellämainitut perustelut ovat heikot jos vaakakupissa on koko oppilaiden perustuslain suoma kirjesalaisuus. Tokihan jokainen oppilas tietää, että mikäli viestinvaihtoa valvotaan, koneilla ei keskustella arkaluontoisia tietoja tai ehkä jopa provosoidaan väärillä tiedoilla. Käytäisiinkö samoilla perusteilla avaamaan kaikki oppilaiden kotiin saamat kirjeet, esiluettaisiin tekstiviestit ja puhelinsoitotko kuunneltaisiin viereisessä parakissa? Vakoilussa ollaan niin totaalisen väärillä raiteilla kuin vain mahdollista on. Jatkuvalla seurannalla ja valvonnalla saavutetaan vain epäluottamus järjestelmää kohtaan, joka on hyvin epäterve kasvuympäristö. Kasvavalle nuorelle annettu epäluottamuslause on kuin kehotus etsimään keinoja välttää valvonta ja siten tulla entistä enemmän silmätikuksi seurannassa.

Kun Keravan tapahtuneesta, tai myöhemmin tapahtumatta jääneeksi väitetystä, valvonnasta tuli tieto julkisuuteen, alkoi tihkua lisätietoa myös muista vastaavista tapauksista. Nyt koulu-urkinnalle on luotu oma sivusto, jossa jokainen voi käräyttää oman koulunsa jos tietää vastaavaa realiaikaista viestinnän urkintaa tapahtuvan. Suosittelen katsomaan mitä sivustolla on kerrottavanaan, onhan se jo kerännyt 15 käräytettyä kouluakin. Kerättyjen koulujen tiedot tullaan lähettämään 1.3.2010 tietosuojavaltuutetulle ja eduskunnan oikeusasiamiehelle tutkittavaksi.

Lisää tietoa suosittelenkin etsimään suoraan sivustolta http://koulu-urkinta.info
koulu-urkinta.info:n lehdistötiedote

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *