Scoffa Hommatentissä

Vietinpä juuri antoisat pari tuntia HommaForumin hommatentissä. Ihan mielenkiintoisia kysymyksiä otettiin esille sekä muutama sellainenkin johon tuli palava tarve itse perehtyä lisää.

Tässäpä vielä Homman virallinen lehdistötiedote asiasta:

 

Piraattipuolueen Palmulehto:
Nykypäättäjien järki ei raksuta sähköisissä ympäristöissä

Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto pitää päättäjien vanhentuneita asenteita keskeisenä ongelmana sananvapaudelle Suomessa. Palmulehdon mukaan paperilla sananvapaus toteutuu vielä toistaiseksi suhteellisen hyvin, mutta suurin uhka kohdistuu verkkoympäristössä tapahtuvaan keskusteluun ja muuhun verkon sosiaaliseen toimintaan.

Palmulehto totesi HommaForumin tentissä perjantaina, että ongelman ytimestä löytyy vanhan kansan päättäjiä, jotka joko eivät ymmärrä Internetin tuomia etuja tai sitten pelkäävät sen mahdollisesti tuomia muutoksia.

– Sosiaalisen kanssakäymisen siirtyminen verkkoon on mahdollistanut useampien keskustelijoiden osallistumisen yhtäaikaisesti ja uuden keskustelun alkaminen tapahtuu ilman ennalta järjestelyä, jatkaa Palmulehto. Samalla tämä murentaa hyvien toiminnan organisoijien ja vakuuttavaan esiintymiseen kykenevien vaikutusvaltaa.

Palmulehto pitää muun muassa Matti Nikin Pelastakaa Pedofiilit -parodiasivustostaan saamaa tuomiota järjen vastaisena.

– Sananvapautta on kertoa mielipiteensä toisten toiminnasta, eikä tuomion peruste voi olla se, että lukija ei omaa samaa huumorintajua, Palmulehto tarkentaa. Todellista sananvapautta ei ole, jos ei valvonnan vuoksi uskalla kertoa mielipidettään.

Palmulehto ei koe islamia erityisen ongelmalliseksi sananvapauden suhteen, mutta ei toisaalta katso minkään uskonnon ansaitsevan erityiskohtelua lainsäädännöllisestä näkökulmasta. Politiikkaa ja uskontoa ei hänen mielestään pidä sekoittaa.

Ilmiantonappi kuollut idea jo syntyessään

Toinen piraatteja ja hommaforumilaisia yhtä lailla kiinnostava aihe on nettisensuuri. Palmulehto näkee nettisensuurihankkeissa saman ilmiön kuin sananvapauden heikentämisyrityksissä.
– Tämän päivän päättäjistä aivan liian monet eivät ymmärrä hölkäsen pöläystäkään mitä muuta Internet voi olla kuin verkkopankki ja sähköposti, Palmulehto kuvailee. Itse asiassa jos he edes ymmärtäisivät täysin mikä on sähköposti, he ymmärtäisivät samalla valvonnan mahdottomuuden.

Nettisivuille sijoitettavaa ”punaista ilmiantonappia” piraattien puheenjohtaja pitää flopiksi tuomittuna ideana. Toisaalta hän on sitä mieltä, että mahdollisimman helppo ilmianto poliisin omien sivujen kautta varmasti helpottaa oikeiden ilmiantojen tekoa ja samalla vähentää tahallisia häiriköintejä.

”Internetistä on  muodostunut kummallinen punainen vaate monille: paikka, joka on täynnä vihayhteisöjä.”

Palmulehdon mukaan viranomaisten tulisi toimia verkossa suurin piirtein samoin kuin muuallakin: tutkia asiaa rikosilmoituksen tai muun tiedon johdosta, olla helposti tavoitettavissa ja löydettävissä,  mutta ei ryhtyä satunnaisiin tahi jatkuviin tarkastuksiin tai valvontoihin. Nämä eivät kuulu yhteiskuntaan, jossa ihminen on syytön, kunnes toisin todistetaan.

Vapaa keskustelu luo vapaan yhteiskunnan

Yhä tiukemman nettisensuurin sijasta Piraattipuolueen puheenjohtaja kaipaa sitä, että esimerkiksi EU määrittelisi, että netin täytyy olla rajoittamaton palveluiltaan ja sisällöltään (tietenkin lapsiporno ja muu selvästi laiton materiaali pois lukien). EU voisi ryhtyä tarjoamaan anonymisointipalveluja vapaaseen käyttöön. Tällöin jopa Kiinan kaltaisen supersensuroidun maan kansalaiset voisivat vihdoin keskustella vapaasti ilman, että valtio voisi valvoa keskustelun sisältöä tai sitä mitä palveluja käytetään.

– Vapaa keskustelu on äärimmäisen hyvä lähtökohta vapaan yhteiskunnan luomiseen, kiteyttää Palmulehto.

Piraattipuolueen tavoitteeksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Palmulehto ilmoittaa 2-3 kansanedustajaa. Hän suhtautuu avoimesti vaaliliittoihin muiden uusien tulokkaiden, kuten Muutos 2011:n kanssa. Pienpuolueiden yhteisenä ongelmana hän pitää esillepääsyn vaikeutta riittävän vaalirahoituksen puuttuessa. Kun puoluetuki on varattu vain eduskuntapuolueille, uusien puolueiden rahoitus on yleensä vain oman lompakon ja satunnaisten lahjoitusten varassa.
__________

HommaForum (hommaforum.org) on Suomen aktiivisin poliittinen keskustelufoorumi, jolla on yli 3400 rekisteröitynyttä käyttäjää ja yli 60 000 kuukausittaista lukijaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *