Toimimaton laajakaista on perusoikeus

Suomi jossa Internet-yhteys on perusoikeus. Ja pah sanon minä.

Tässä sitä nyt ihmetellään että mitäköhän tekisi kun kotikäytössä nettitikulla saa paremman yhteyden kuin adsl:llä. Ainakin osittain.

Jos haluan käyttää nettiä viihdekäytössä, nettitikku tarjoaa paremmat latausnopeudet, jopa ohjelmien streamauksena katsominen onnistuu siedettävästi. Jos taas kuitenkin pitäisi töitä tehdä, tikun viiveet ovat aivan liian suuret ja pitää vaihtaa takaisin käyttöön hidas adsl yhteys.

Niin ja kaiken muun huvin päälle vielä tieto siitä, että oma asuinalue ei näytä kuuluvan valtion tukemaan ”100M yhteys kaikille” alueeseen, eikä tasan varmasti yhdelläkään operaattorilla ole motivaatiota sitä omatoimisesti tänne tuoda. Niinkuin täällä nyt edes kukaan muu kuin PHP:n ostanut DNA mitään voisikaan tehdä.

On mielenkiintoista miten samaan aikaan pyöritetään kampanjoita, joissa kannustetaan muuttamaan maalle mainostaen etätyöntekomahdollisuuksia ja luonnon rauhaa, mutta kuitenkaan ei vaivauduta pistämään niitä yhteyksiä kuntoon jotta lupauksilla olisi jotain katettakin. No myönnetään, kyllä rauhallisella seudulla asuminen on nannaa, mutta kyllä Suomen tietoyhteiskuntakehitys ja laajakaistan saatavuus on niin ylihehkutettua kuin vain voi olla.

Muutama päivä sitten minulta tuli ranskalainen palvelinten ylläpitäjä kyselemään mahdollisuuksista saada palvelin Suomeen. Olihan hän kuullut Suomessa olevan laajakaista määritelty perusoikeudeksi. Koitin positiivisin mielin rohkaista palvelimen siirtämiseen, mutta mitä enemmän Suomessa järjestettävästä salaisen listan Internet-sensuurista, tyhjänpäiväisestä perusoikeudesta, esitetystä varoituskirjejärjestelmästä ja naapuriaan harjoittamasta järjestelmällisestä tietoliikennevakoilusta hänelle selvisi, kariutuivat pienimmätkin mahdollisuudet tuoda nuokin veroeurot Suomeen.

Katsokaa mitä kaikkea pistin blogauksen kategorisoinniksi ja mitä kaikkea vielä mahtaakin puuttua. Ei ole vain yksi tai kaksi asiaa joihin nämä puutteet vaikuttavat. Ne vaikuttavat asumisolosuhteisiin, mahdollisuuksiin työntekoon, maaseudulta poismuuttoon, opiskelumahdollisuuksiin, mahdollisuuteen tuoda mielipiteensä julki, vapaa-ajan viettoon, viihteen käyttöön, yrittämiseen. Lista on pitkä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *