Uusi suomenkielinen tekstinkäsittelypalvelu

Pystytin vapaaseen käyttöön realiaikaisen monen käyttäjän tekstinkäsittelypalvelun, joka helpottaa huomattavasti tekstien luomista, muokkausta ja levittämistä. Palvelu löytyy osoitteesta kirjoitusalusta.fi

Mistään maata mullistavasta toki ei ole kyse, vastaavaa palvelua on nähty jo aiemminkin, alunperin nimellä Etherpad. Minua kuitenkin harmitti hieman, että suomenkielistä versiota ei toistaiseksi ole ollut tarjolla palvelun hyödyllisyydestä huolimatta.

Tärkeänä palvelussa näenkin nimenomaan sen, että vaikka rekisteröityminen on mahdollista, se ei suinkaan ole välttämätöntä. Tästä syystä uusi kirjoitusalusta on avattavissa hetkessä. Palvelun suomenkielisyys ja yksinkertaisuus taas pienentää myös vähemmän verkkopalveluiden käyttöön tottuneiden käyttökynnystä, joten yksinkertaisen linkin tai kutsun viskaaminen vaikkapa sukulaiselle tuo käyttäjän takuuvarmasti perille asti.

Muunmuassa Piraattipuolue käyttää realiaikaista kirjoitusalustaa useimpien lehdistötiedotteiden, suunnitelmien ja artikkeleiden tekemiseen. Palvelu antaa usean osallistua saman tekstin työstämiseen, jokaisen saadessa omat värikoodit ja siten helpottaen eri ihmisten kirjoittamien tekstien erottelemisen. Kirjoitusalustat on mahdollista suojata yksityisiksi tai salasanan taakse, sekä rekisteröidä oma alidomain tunnuksineen, jonka kautta löytää helposti viimeisimmät aktiiviset kirjoitusalustat.

Itse asiassa tämä blogaus on kirjoitettu kirjoitusalusta.fi:ssä, sillä kirjoitin tätä välillä sisällä pöytäkoneella ja välillä ulkona läppäri sylissä istuskellen. Jaoin linkin myös muutamalle tutulle kun halusin tarkistaa muutaman asiasisällöllisen seikan.

Itse palvelu on vielä beta-asteella. Ohjelmointityötä palveluun ei enää juurikaan ole tehtäväksi, mutta ulkoasun siistimistä, tuonti / vienti työkalun teko toimivaksi, paremman ssl-sertifikaatin ostoa ja muuta pientä on vielä jäljellä. Palvelu on kuitenkin nyt pyörinyt testikäytössä jo mukavasti lähes pari viikkoa ja tuntuu toimivan mukavan luotettavasti. Käyttö onnistuu sujuvasti salaamattomalla tai salatulla yhteydellä.

Joten kaikessa yksinkertaisuudessaan, yksityiset tekstin työstäjät, yhdistykset, ketkä tahansa – palvelua saa käyttää vapaasti, aivan kuten yleensä pystyttämilläni palveluilla on tapanakin toimia.

Kirjoituksesta jäi itselleni hieman mainostuksen maku, joten tarkennetaan heti, ettei palvelu ole kaupallinen. Sieltä ei voi ostaa tunnuksia tai kirjoitusalustoja, vaan niitä voi tehdä. Palvelun tarjoaminen on paremminkin avoimen lähdekoodin voimannäyte, sillä itse en olisi ikinä kyseistä palvelua ainakaan kokonaan osannut tehdä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *