Pasi Palmulehto

Ajatuksia, mielipiteitä ja mielipahaa

Pasi Palmulehto

Edes EMIn entinen johtaja ei koe nettilataamista varastamiseksi

Entinen tekijänoikeusjärjestö IFPIn puheenjohtaja ja levy-yhtiö EMIn johtaja Per Eirik Johansen puhuu Norjan Dagbladet lehdelle suutaan puhtaaksi nyt kun musiikkiteollisuuden tuomat velvoitteet ovat takanapäin. Johansen kertoo aiemmin pitäneensä virallisen kannan, koska koki sen työnsä tuomaksi velvollisuudeksi. Tämä ei tietenkään ole mikään suuri ihme, sanontakin kertoo ettei pidä purra kättä joka ruokkii.

Nyt Johansen kuitenkin kertoo vapaasti mm. miten hän itse ei koe musiikin nettilataamisen olevan verrattavissa varastamiseen, sekä jatkaa viitaten aiempaan EMIn piratismin vastaiseen kampanjaan: “Kampanjan viesti on se, että tekijänoikeussuojalle on syynsä olla olemassa ja tässä olen samaa mieltä. Pääpaino kuitenkin on siinä, kun kokonainen sukupolvi jo joka tapauksessa rikkoo tekijänoikeusrajoitteita, ainoa mitä voimme tehdä on löytää parempia toimintamalleja.”

Toivoaan nykyään omaa levy-yhtiötään pyörittävä mies ei kuitenkaan ole menettänyt, vaan kertookin näkevänsä tulevaisuuden tienaamismalleina live-konsertit sekä muita nykyaikaisempia toimintamalleja.

“Kukaan ei ole ikinä voittanut taistelua uutta teknologiaa vastaan.” Johansen vielä muistuttaa.

Se mitä voi nyt lukea Johansenin sanoneen, on hyvin pitkälti samaa mitä Piraattipuolue sekä koko piraattiliike on jo pitkään pyrkinyt tuomaan esille. Nettilataaminen ei ole varastamista, eikä nykyinen kulttuurin käyttösuuntaus tästä yht’äkkiä päinvastaiseen suuntaan käänny vaikka kuka sitä vastustaisi miten. Vielä on niin musiikki- kuin muillakin kulttuurialoilla mahdollisuus vaikuttaa kehityksen suuntaan ja kääntää se myös itselleen toimivaksi malliksi. Nykyinen panostus on ollut pelkästään kynsin ja hampain vastaan panemista ja tämän kautta omalle toiminnalleen haitan tekemistä.

Lähteet:
Torrentfreak (englanniksi)
Dagbladet (norjaksi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *