Kummallista käytöstä rannoilla

Jotkut teistä saattavatkin olla lukeneet ainakin pääkaupunkiseudun paikallisuutisissa julkaistuja uutisia siitä, kuinka Piraattipuolueen jäsenet häädettiin yleiseltä uimarannalta. Tässä yksi.

Piraattipuolue ei missään vaiheessa ole päättänyt, että nyt alkoi vaalikampanjointi, nyt jalkaudutaan ja ollaan esillä, vaan aktiivinen tiedottaminen ollut arkipäivää niin kauan kuin puolue on ollut olemassa. Millään muullahan uudet puolueet eivät näkyvyyttä saa kuin olemalla ihmisten kanssa tekemisissä. Uudet puolueet eivät nauti satojen tuhansien tai jopa miljoonien eurojen puoluetuista. Piraatit ovat siis luonnollisestikin mm. jakaneet flyereita ja järjestäneet tapaamisia ympäri vuotta kaikkialla Suomessa.

Heti perään joudun toteamaan, että flyereita jakavat piraatit ovat yksi kohteliaimmin käyttäytyviä tiedon jakelijoita joita tiedän. Kenellekään ei tuputeta flyeriä väkisin, ei käydä väkisin vääntämään keskustelua, ei todellakaan huudella perään jos flyeri ei kelpaa, mutta ollaan aina valmiita keskustelemaan sisällöstä vastaanottajan niin halutessa. Jopa flyeriä ojentaessa tarjous on lähinnä kysymysmuotoinen ”Saisiko olla?”

Haukilahden rannan tapaus lyhyesti tiivistettynä:
Muutama piraattiaktiivi oli aiemmin käynyt Haukilahden rannalla tarkoituksenaan jakaa flyereita, mutta rantavahdit häätivät heidät nopeasti ja tylysti pois. Häätö herätti kummastusta aktiivien parissa, sillä kyllähän meillä yleensä perustuslailliset oikeudet ovat suhteellisen hyvin hallussa. Ilta asiaan vihkiytymistä, paljon keskustelua ja pystyimme toteamaan varmaksi asian: Myös uimarannat ovat julkinen alue siinä missä kävelykatukin ja flyereiden jako siellä on 100% laillista. Näin aktiivit siis päättivät lähteä uudestaan samalle rannalle jakamaan flyereita, jotta homma olisi hoidettu ja voisi siirtyä taas seuraavaan kohteeseen.

Rantavahdit tulivat tälläkin kertaa vaatimaan piraattien poistumista, piraatit olettivat asian selviävän keskustelemalla. Toisin kuitenkin kävi. Rantavahti kutsui lopuksi jopa poliisit paikalle, jotka kaiken lisäksi tekivät kompromissituomionsa väärin perustein. Piraatteja vaadittiin poistumaan järjestyshäiriön aiheuttamisen vuoksi, jonka käytännössä aiheutti nimenomaan rantavahdin ylireagointi. Poliisi siis valitsi kahdesta pahasta pienemmän, rantavahtien pois häätäminenhän olisi johtanut valvomattomaan rantaan.

Tässä oli siis tiivistelmä tapahtumasta, hieman yksityiskohtaisemman voi lukea rannalla olleen piraatin blogista.

Eilen ja toissapäivänä saimme soiton eräältä rannalla olleelta vanhemmalta herrasmieheltä. Hän soitti perään ja kummasteli saamaamme kohtelua. Sitä kummasteltiin kyllä monessa paikassa muuallakin, jopa eduskunnan varapuhemiestä myöten.

Soittaja kertoi hänellä olleen ongelmia samaisten, tai oikeastaan nimenomaan toisen paikallaolleen rantavahdin ja rannan sääntöjen kanssa. Hän kertoi miten leikkauksen jälkeen ei ole kyennyt harrastamaan kunnolla tuttuja harrastuksiaan, mutta kuntoutumisen vuoksi pienikin liikunta on tärkeää. Näin ollen hän oli ehkä osin jopa kansalaisvelvollisuudekseen kokien ryhtynyt siivoamaan rantaa, eli keräämään muiden jättämiä roskia. Rantavahdit olivat tulleet kieltämään myös häntä, tosin päinvastaisesta syystä kuin piraatteja. Piraatteja syyteltiin roskaamisesta, miestä roskien keräämisestä. Mies kertoi meille kysyneensä lupaa roskien keräämiseen jopa kaupungin liikuntapalveluista. Hänelle oli tylysti todettu roskien keräämisen olevan rantavahtien velvollisuus, mies ei saisi ympäristöä siistiä.

Monta muutakin mielenkiintoista ja perin kummallista asiaa tätä kautta korviini kantautui, mutta koska kyse on kolmannen osapuolen kertomasta, en ole kaikkea valmis julistamaan ehdottomana totuutena. Selvää kuitenkin on, että piraatit eivät ole ainoita joiden täysin laillista toimintaa on rannalla kielletty mielivaltaisin perustein.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *