Kaapelia Viroon, suojaa suomalaisille

Toivottavasti kaikki ovat nauttineet yhtä kauniista kesäsäistä kuin täällä hämeessä on ollut. Olen pitänyt hetken taukoa kirjoittamisesta, sillä helle ja aktiviteettien määrät ovat imeneet kaikki mehut. Mielumminhan sitä kirjoittaa pirteänä asiaa kuin naattina tyhjänpäiväistä jorinaa.

Suomen ja Viron välille rakennettavaan kalliiseen (arvio 320milj eur) merikaapeliin on myönnetty EU:lta sadan miljoonan tuki. Kaapelilla on tarkoitus kolminkertaistaa Suomen ja Viron välinen sähkönsiirtokapasiteetti, mutta sitä on mahdollista käyttää myös muuhun hyödylliseen.

Olen Piraattipuolueen avulla pyrkinyt valistamaan jo pitkään todellisista uhista, joita Ruotsin puolustusvoimien radiotiedustelulaitos, FRA yllemme langettaa. FRA sai luvan vuoden 2009 alusta alkaa kuuntelemaan kaikkea Ruotsin rajat ylittävää sähköistä viestintää. Käytännössä tämä siis tarkoittaa luvallista sähköpostien, www-sivujen selailun, VoIP puhelujen, tekstiviestien, matkapuhelinpuhelujen ja kaiken muunkin digitaalisessa muodossa olevan yksityisyydensuojan sisältämän viestinnän seurantaa ilman rajoituksia siitä, mitä sisältöä voidaan seurata, miksi ja mitä sisällölle voidaan tehdä. Yhdeksi tarkoitusperäksi on ilmoitettukin mm. kommunikoinnin sisällön myyntiaikeet.

Viimeisin tilannetieto tuosta vakoilutoimesta, joka olisi ennen ehkä voitu jopa tulkita teollisuusvakoiluksi, sodanjulistukseksi ja ties miksi, oli, että se oli tarkoitus aloittaa viime vuoden joulukuussa. Tuolloin saimme tiedon aloitusvaikeuksista, joiden takia aloittaminen siirtyi vielä hieman. Sittemmin uutisia vakoilun etenemisestä ei ole kuulunut. Lienee aiheellista olettaa FRA:n nykyään näkevän lähes kaiken suomalaisten ulkomaille kohdistuvan sähköisen liikenteen.

Piraattipuolue vaati jo yli kaksi vuotta sitten Suomen hallitusta toimimaan kansalaistensa yksityisyyden turvaamiseksi ja varmistaakseen jatkossakin ulkomaisten yritysten kiinnostuksen Suomen sähköisiin aloihin ja -palveluihin investoimiseen. Lyhyttä turhauttavaa epävirallista pohdiskelua lukuunottamatta mitään järkevää ei ole saatu aikaan.

Suomesta kulkee Viroon jo ennestään kohtalainen datayhteys. Se ei kuormitukseltaan kestäisi suurta käyttäjämäärää, mutta viiveet ovat pienet ja yhteys on toiminut luotettavasti. Itsekin olen vuokrannut palvelimen Virosta ja yhteysnopeus sinne lähentelee Suomen sisäistä nopeutta.

Nyt rakennettavan sähkökaapelin yhteyteen olisi varmasti mahdollista rakentaa kapasiteetiltaan niin mittavat datakaapelit, ettei Ruotsiin tarvitsisi kohdistaa enää mitään muuta sähköistä liikennöintiä kuin ne, joiden kohdemaa on Ruotsi. Tämä tarkoittaisi melkein 90 prosentin ulkomaan liikenteen siirtymistä tapahtuvaksi Viron eikä Ruotsin kautta.

Kaapelin rakentamisen hintaa kritisoidaan helposti, joskin FRA tapauksen yhteydessä sitä on esiintynyt hyvin vähän. Ihmiset siis selkeästi arvostavat yksityisyyttään. Ja eihän Ruotsi saa avata sitä kautta kulkevia kirjeitäkään, jotka ovat käytännössä sama asia, mutta analogista digitaalisen sijaan. Viroon kulkevan datayhteyden panostamiseen ei kuitenkaan sähkökaapelin yhteydessä tarvittaisi läheskään normaalin suuruisia summia, sillä suurimmat kulut tulevat kaapelin upottamisesta, sijainnin suunnittelusta ja kaapelin suojaamisesta. Karhunosa datakaapelin hinnasta jäisi siis pois, koska työt joudutaan tekemään jo ennestään.

Jotkut ovat kritisoineen kiertoesitystä sillä, että vakoilevathan muutkin maat. Saattaa olla ja varmasti onkin näin. En kuitenkaan usko kaikkien maiden sitä tekevän, sillä se on todella kallista puuhaa. Lisäksi avoimesti ja eduskunnan julkisella hyväksynnällä vakoileminen on hyvin huolestuttava askel kohti valvontayhteiskuntaa, jossa mikään ei ole enää yksityistä. Ruotsin harjoittamaa vakoilua ei saa hyväksyä.
Pahoittelen pitkää ja osin sekavaakin tekstiä, mutta olen huomannut FRA:n harjoittaman vakoilun olevan vielä aivan liian tuntematonta ihmisille, joiden päivittäistä käyttäytymistä ja viestintää sillä seurataan.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *