Kuulumisia ELVIS ry:n keskustelupaneelista

Sain kunnian tulla kutsutuksi Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry:n jäsenilleen järjestämään Oktoberfestiin ja sen keskustelupaneeliin. Vielä kerran avoin kiitos kutsusta, keskustelua jokaisesta näkökulmasta tullaan tarvitsemaan aina lisää. Itse paneelin aiheena oli musiikintekijöiden parempi toimeentulo tulevaisuuden musiikkijakelussa – aihe, jonka tärkeyttä ei ole syytä väheksyä. Musiikintekijöiden saamat korvaukset erityisesti verkkomyynnissä ja streaming palveluissa ovat kehnot (~2 senttiä per myyty biisi). Esille nousi parempi tulonjaon kohdistaminen sekä muita toteuttamiskelpoisia ajatuksia.

Mahdollisesti moniin vetoava idea oli muunmuassa reilun kaupan musiikkikauppa, joka maksaisi musiikintekijöille paremmat korvaukset myydystä musiikista. Taustalla on selvästi huomattavissa vielä ikäviä vääriä mielikuvia laittomasti verkosta lataavista, kuten se, että musiikkikaupalla olisi tavoitteena saada suuri määrä uusia ostajia, jotka eivät ennen ostaneet levyjä. Pyrin nostamaan esille valtaosan verkkolataajista olevan jo ennestään heidän asiakkaitaan. Verkkolataajat ostavat musiikkia siinä missä muutkin, joskin ainakin tutkimusten ja käytännönseurannan perusteella he vaikuttaisivat ostamista harrastavan paljon suuremmissa mittakaavoissa kuin ne jotka eivät verkkolataamista harrasta. Toisin sanoen uuden idean myyntiin ei pomppaisi asiakkaita tyhjästä, vaan Anttilan ja Cittarin musahyllyiltä ja iTunesista ynnä muista myyntikanavista. Vapaamatkustajia tulee olemaan aina, eikä näiden varaan ei kannata mitään liiketoimintaa laskea. Muut verkkolataajat taas useimmiten ovat jo entuudestaan maksavia asiakkaita. Huolimatta ostajien tulosuunnasta terveempi provisioiden jako varmasti olisi monien mieleen.

Mitä itse tilaisuuteen tulee, oli hyvin piristävää keskustella paneelin jälkeen eri musiikintekijöiden kanssa. Ilmapiiri oli rento ja sympatioita Piraattipuolueen toiminnalle tuli kahdenkeskeisissä keskusteluissa kiitettävästi. Eräskin musiikintekijä kertoi minulle ostaneensa muinoin piraattilevyn (josta häntä aluksi hieman paheksuin :p), jonka jälkeen oli innostunut ostamaan neljä albumia lisää samalta tekijältä. Yleisin esille tullut asia oli se, ettei yksityisiä tiedostonlataajia tule jahdata. Jatkuvasta jahtaamisesta ei ole mitään hyötyä, vaan ongelma on musiikkiteollisuuden kyvyttömyydessä tarjota haluttuja palveluja. Musiikintekijöiden piirissä uskottiinkin tarjonnan kehittyvän nimenomaan palvelumuotoiseen malliin. Ilokseni sain myös huomata, että huolimatta eräiden tahojen propagandasta, nettilataajien ymmärrettiin voivan samalla olla fani joka tuottaa tuloja muutoinkin kuin suoraan levyostoksella.

Paneeliin osallistuivat: Antti Kotilainen (TTVK), Kaija Kärkinen (ELVIS ry), Kimmo Kärkkäinen (Equal Dreams), Jari Muikku (Teosto), Pasi Palmulehto (Piraattipuolue), Kimmo Valtanen (Sony Music) – Juontajana Kikka Laitinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *