Pasi Palmulehto

Ajatuksia, mielipiteitä ja mielipahaa

Pasi Palmulehto

The Ground levykauppa tarkemmin

Sain juuri hetki sitten pyytämäni pikaisen tilannekatsauksen tulevan The Ground levykaupan toiminnasta. Yritys joka on The Groundin takana, Levyvirasto Oy, pitää tälläkin hetkellä verkkokauppaa joka ei samalla tavalla ole esiin puskenut, mutta kun kyselin miten toimintaperiaatteet tulevat muuttumaan, kävi selväksi että ainakin suurimmin osin samoilla linjoilla jatkuu.

  • Artistit saavat myydyistä CD sekä MP3 albumeista n. 70%
  • Ei rajoituksia jakelun suhteen, albumi saa olla muuallakin myynnissä tai vaikka ilmaiseksi ladattavissa
  • Kuka tahansa voi pistää musiikkiaan myyntiin ellei sen jakeluoikeudet omista joku muu

Antti Peisa myös kertoo toivovansa että tulevaisuudessa mp3 versio voitaisiin tarjota ilmaisena mikäli ostaa CD version albumista. Toistaiseksi sopimukset estävät tämän, mutta tarkoituksena on neuvotella latausoikeus ilmaiseksi tai pienellä lisämaksulla saataville.

Kyselin myös albumien hinnoista, tarkkoja hintoja ei vielä ollut saatavilla, mutta keskimäärin tulevat hinnat kulkemaan site, että indie levyt ~10 euroa, EMI:n albumit yli 10 euroa ja suomalaisille albumeille suositellaan hinnaksi jotain näiden välimuotoa.

Hinnat eivät valitettavasti olleet vielä lähellekkään sitä tasoa mitä odotan, mutta tätä ei voi laskea Levyviraston luomaksi ongelmaksi, vaan levyjen hinnat kuitenkin toistaiseksi määrittelee isot levy-yhtiöt. Tässä on kuitenkin jokaiselle levy-yhtiöttömälle yhtyeelle hyvä mahdollisuus määritellä hintansa kokonaan uudestaan. Itse olen pohdinnoissani ajatellut 2-4 euron levyhinnan olevan mainion kuuloinen. Kun kate on 70%, ei levymyyntiä tarvita lähellekkään samoja määriä kuin levy-yhtiöiden kautta ja taas alhainen hinta tekee levyn ostamiskynnyksestä todella minimaalisen jos vain vähänkin kiinnostusta löytyy.

Antti Peisan sanoma levy-yhtiöihin sitoutumattomille artisteille kuuluukin näin: “Onnea matkaan ja keep on rocking :) Itsenäisenä on mahdollista menestyä, etenkin nykypäivänä. Tosin kyllä suurmenestykseen tarvitsee apua, ja yleensä sitä saa parhaiten levy-yhtiöiden suunnalta. Pitää kuitenkin tiedostaa, että ne ovat valtavia yrityksiä ja se on megaluokan bisnestä. Kannattaa miettiä, mitä musiikiltaan haluaa, ja minkä vuoksi sitä tekee.”

Jään mielenkiinnolla odottamaan The Groundin avausta, sekä erityisesti sitä kun jotkin vielä suuremmalle massalle tuntemattomat yhtyeet päättävät hyödyntää tilaisuutta ja pistävät albuminsa esim. ehdottamallani hinnalla myyntiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *